Problemi sa uvlačenjem fert gredice u armaturni koš

Problemi sa uvlačenjem fert gredice u armaturni koš

Kada je prvi put pročitao nekoliko postova na blogu, pita me moj Radenko (poslovođa građevinac – verovatno među deset najboljih u Srbiji): „Zašto šefe nisi pisao o problemu sa postavljanjem fert gredica, znaš i sam koliko nas muči“.

U pravu je moj Radenko – veoma čest problem na gradilištima, pogotovo onim manjim – a evo o čemu se radi.

Majstori vole gredice da oslanjaju direktno na zidane zidove, jer tada ne moraju da postavljaju dodatnu fetnu uz svaki zid na koji se tavanica oslanja. Fert tavanica se na obe strane oslanja na noseći zid preko kojeg se izliva horizontalni serklaž, logično visine 20cm. Fert gredice se obično naručuju tako da im je dužina keramike za 4cm (po dva cm sa svake strane) duža od svetlog raspona oslonačkih zidova, dok im je armatura (binor) duža za ukupno 20-30cm.

E, a šta je problematika, vidi se na slici. Visina armaturnog koša horizontalnog serklaža od 20cm, odnosno uzengija 15cm je premala da bi se u njega uvukla fert gredica. A zašto se, naročito među inženjerima, insistira na ovim visinama autoru nije poznato. Ali je vrlo poznato da se u cilju otklanjanja opisanog problema, na gradilištima primenjuju različite intervencije, zavisno od maštovitosti i dosetljivosti poslovođe

Ovaj stručnjak je podvukao donje šipke binora ispod armaturnog koša serklaža. Rešenje za izbegavati.

Rešenje sa povijanjem gornje šipke binora nije tako loše kao prethodno. Mana je što je neophodno preseći i spone da bi se gornja šipka dovoljno savila. Kod tavanica transverzalne sile nisu dominantne, pa se može reći da je rešenje prihvatljivo. Ostaje problem što se binor naslanja na donju armaturu serklaža, pa em se javlja zazor ispod gredice koji treba zatvarati, em je donja površina tavanice neravna.

A šta može biti rešenje? Ako se isplete armaturni koš horizontalnog serklaža od uzengija visine 18cm, dobiće se serklaž visine 22-23cm. Ako se još postavi tako da mu donja ivica bude 2-3cm ispod donje ivice fert gredice – ispada da je problem rešen (provereno na gradilištu sa Radenkom). Neznatno više potrošenog betona zbog povećane visine horizontalnih serklaža, investitoru neće smetati (nadamo se), a dodatno podupiranje ferta uz oslonačke zidove, Radenku nije predstavljalo problem. Kako mi reče – i dalje se čudi zašto onda svi naručuju uzengije 15cm.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *