Драги моји,

Као што и јесте ред, аутор овог дневника (да не кажем „блога“) упућује вам неколико уводних речи пре него што кренете да читате кратке текстове (да не кажем „постове“) аутора и његових пријатеља, а надам се у будућности и ваше ставове, коментаре и остало. А као што то и наш писац Милорад Павић једном рече – и аутор пишући а и читалац читајући, најмање ће се уморити ако аутор пожури да пише пре ручка, док је још гладан, а читалац исто то чита после ручка, пуног стомака. Тако ваљда ни аутор неће превише опширно писати јер је једва чека да нешто поједе, а читалац неће превише журити и нервирати се због опширности текста, јер је тек јео и читање му помало и годи.

Откуд уопште овај дневник?

Па онда да кренемо! А питање пре свих питања је – откуд уопште овај дневник, и шта аутор и његови пријатељи покушавају да постигну њиме. И ево одмах и одговора пре свих одговора.

Дакле, блог је настао највише из жеље аутора (уједно писца ових редова) да о појединим темама разговара, не само са колегама из струке, већ са свима који желе да искажу свој став, коментаришу, питају, саслушају туђе мишљење итд, а све то у вези са темама из грађевинарства. Аутор верује да већина нас на градилишту, као и оних у пројектним бироима редовно има потребу да пре него што донесе коначну одлуку у вези са датом ситуацијом, чује и туђе мишљење о начину решавања тог проблема. Аутор сматра да је то најбржи и најсигурнији пут да се проблем реши на најбољи начин, наравно увек полазећи од тога да се свака проблематична ситуација, и на градилишту и у животу, може решити на више начина. А сложићемо се, мало кад је човек способан да сам објективно одмери све могућности па изабере ону најбољу. Поготово је то тешко кад човек решава свој а не туђ проблем, некако је увек лакше објективно и непристрасно размишљати о туђим мукама.  

Сваки читалац је уједно и аутор

Баш зато су на блогу добродошли они читаоци који се активно укључују у теме о којима полемишемо, па и они који ће постављати нове теме.

Добродошле су и обичне свакидашње приче из градилишне праксе, једноставна мишљења о неком догађају који је на читаоца тога дана оставио утисак.

Свака тема и сваки коментар отворени су за оне који желе да разговарају, расправљају, па и критикују. Једини услов за активно учешће на овом блогу је толеранција и уважавање мишљења других, о комегод да се ради и какогод тај да мисли.

Неки од читалаца блога тако су постали аутори (пријатељи блога), па сад објављују своје постове. И да кажем да су у већини они ауторови пријатељи који баш о свему имају потпуно другачије мишљење од њега самог, ваљда да би га нервирали, шта ли.

На блогу нам, пак, неће недостајати некултурни и злонамерни људи, псовачи кроз коментаре, као ни они који не уважавају туђе ставове и мишљења. Њихови, коментари и текстови неће бити објављивани, јер…  Има ли потребе објашњавати и правдати се због тога?

Теме којима се бавимо

Жеља аутора била је да се овај блог не бави глобалним темама у вези са грађевинском струком, вероватно занимљивим великом броју људи, као што је изградња високих и изазовних објеката, производња нових материјала, светски трендови у грађевинарству.

Жеља аутора је напротив, да се већа пажња посвети сасвим приземним, свакодневним проблемима, са којима се читаоци сусрећу сваки дан – на градилишту, у бироу, у канцеларији, на улици, у кући… Да читаоци износе своје проблеме и мишљења о свакодневним дешавањима, па ако се кроз разговор дође до решења неког проблема циљ је постигнут. А ако се до решења проблема баш и не дође, а време нам прође у пријатном разговору, па ето нам опет постигнутог циља.

Треба рећи и да блог оригинално није замишљен као место где ће се одговарати на стручна питања читалаца, али рецимо да није забрањено ни да се питања постављају а богами ни да на њих одговара неко од пријатеља блога или других читалаца. Наравно, догод су питања и одговори у границама културног и равноправног дијалога.

И на крају овог почетка

Да резимирам драги моји, на располагању су вам коментари испод сваког поста, форма обрасца на страни „Контакти“, као и имејл адресе (опет на страни „Контакти“), па вас молим да не штедите простор.

ХВАЛА унапред,

Аутор блога

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *