Како армирати темеље приземне или спратне куће?

Читалац блога, Бранко из Титела, пита како да армира темељ једне обичне куће, спрат и приземље. Темељ је тракасти, облика обрнутог слова „Т“, стопа је ширине 55cm док је врат ширине 25cm и висине 65cm. Каже још Бранко да кога год да пита, добије другачији одговор – па се чуди како је могуће то није нешто стандардно што инжењери уче на факултету.

Ех Бранко, колико инжењера толико различитих верзија армирања. Прво правило – никад не питај за решење више од једног инжењера, имаћеш више могућности, па ако си неодлучан ето опет главобоље. А да будем искрен, има и инжењера чудних, па зна да се деси да само један понуди два или три решења – и још тврди да су сва исправна!?!

Шалу на страну, заиста је могуће на више начина армирати било који елемент конструкције. И добро је да је тако, јер се увек може искористити арматура доступна на градилишту. А ево како са темељима стоје ствари:

Решење бр.1 (слика 1) – Користи се ова Т узенгија (уобичајено Ø8/20) уз додатак неколико подужних шипки (опет Ø8). Аутору овог текста омиљено решење, можда и зато што се ретко среће на градилишту. Добре стране: утрошак арматуре минималан,  кош се плете само једном, ова крилца са стране добро дођу као мера дебљине приликом наливања бетона у стопе. Лоше стране: узенгије је немогуће савити на градилишту, понекад их слабије опремљене армирачнице ни не праве, нису згодне за манипулацију када је врат темеља висок.

Решење бр.2 (слика 2) – Мрежа Q188 (Ø6/15) у доњој зони стопе, и две вертикалне Q131 (Ø5/15)  за обострано армирање врата темеља. Паметно је још формирати и серклаж у горњој зони.  Добре стране: најбрже решење нарочито када се жури са бетонирањем стопа, мали утрошак арматуре, увек доступна арматура на градилишту. Лошије стране: нема мере за дебљину стопе па при наливању бетона мора се стално проверавати, мреже у вратовима хоће да се искриве па се тешко монтира вертикална оплата.

Решење бр.3 (слика 3) – Формирање два арматурна коша, један за стопу, други за врат темеља. Иако на градилишту најпопуларније решење, аутор га не преферира. Добре стране: кошеви су веома чврсто везани и не распадају се при монтажи, дебљина стопе одређена висином доњег коша. Лоше стране: већи утрошак арматуре.

У случају да је врат темеља висок вертикална арматура постављена при бетонирању стопе сигурно би се кривила и отежавала рад, и на изради оплате и на армирању врата. Зато је згодно пре бетонирања стопе оставити ове отворене узенгије (тзв. пеовке) које имају улогу везе између стопе и врата темеља који се касније бетонира. Решење на слици 4 приказује речено. Наравно, у случају армирања врата мрежом паметно је поставити арматурни кош у врху.

И још нека решења падају на памет аутору, али није паметно претеривати.

Можда је паметније овај простор искористити за то да се каже како не треба радити. Ево начина који аутор врло често виђа на градилишту, а сматра га неправилним – слика 5. Очигледно је одсуство везе бетона стопе и врата.

Можда би одлична допуна Бранковог питања била и веза подне плоче са темељом, где такође постоји неколико концепција. Ова веза и начин армирања описани су у једном од наредних постова – овде.

Па Бранко, рекох ти на почетку да имаш таквих инжењера који ти само главобоље стварају. Хајде признај да сад опет не знаш како треба!

2 thoughts on “Како армирати темеље приземне или спратне куће?

  1. Pozdrav
    Da li možete pisati o temeljnim pločama? Da li praktikujete vijence na mjestima ispod zidanih zidova? Također me interesuje da li imate iskustva temeljenja na nasipu, kada nije ostvarena dubina ukopavanja za dubinu smrzavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *