Грешке при армирању: део 3 – Кривљење узенгија у греди када им је висина већа од потребне

О чему је тачно реч? Врло често на градилишту стигну узенгије чија висина не одговара висини греде која се њима армира. Разлог може бити накнадна промена висине греде, коришћење узенгија од другог елемента итд. У сваком случају, уколико је висина узенгија мања од потребне, не саветује се да се уграђују већ је потребно наручити нове – одговарајуће висине.

Уколико се пак на градилишту нађу узенгије веће од потребних димензија, обично чак нешто више и од саме висине греде, проблем је решив. Ипак, не онако како га мајстори, па и инжењери, најчешће решавају – померањем горње стране већ исплетеног арматурног коша на једну страну (приказано на слици испод). На овај начин комплетне узенгије дуж арматурног коша долазе под одређени угао у односу на хоризонталу.

Не ваља!!! А како треба? Узенгије треба поставити под углом али тако да им је доња ивица ближе а горња даље од најближег ослонца (најчешће стуба). Можда је реченица нешто компликованија за схватање, али слика испод говори све. Е, а зашто се овако сме, чак препоручује, а другачије не сме – знаће они који покушају да срачунају површину попречног пресека узенгија за пријем трансверзалних сила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *