Инжењери против хакера

Драги читаоци,

Само кратко (обећавам) – о изменама на блогу.

Ова веб страница претрпела је хакерски напад, па баш негде око Нове године, 2024. Аутор је на тренутак изгубио контролу над веб местом и то под налетом хакерске групе из Азербејџана. Како рече један државник – терористи немају држављанство. Аутор ће допунити реченицу – ни хакери (програмерски терористи) немају држављанство – тако да не треба бити љут на Азербејџан (чак смо имали једног правог читаоца из те земље), него на хакере глобално.

Порука за све њих – оставите се блогова о лепим темама, нападните сајтове који подржавају расизам, нацизам, насиље, говор мржње… у томе ћемо вам се и ми са овог блога  придружити.

На срећу, све време током којег аутор није имао контролу над доменом – ви и сви случајни или намерни посециоци сајта – били сте безбедни. Оно што није било безбедно били су ауторови фајлови аплоудовани на хостинг сервере.

Како аутор на безбедности инсистира (навика са градилишта ваљда, шта ли), приликом реконструкције блога на овом домену, нису кориштени бекап фајлови. Презентација је направљена из почетка, уз наравно старе (изворне) текстове чланака које аутор блога чува у личној архиви.

Баш зато је и сам изглед блога донекле измењен – ако вам се не свиди, пишите да вратимо онај стари, или преправимо овај.

Није вам аутор неки професионалац за веб дизајн (напротив), него се сналази како зна и уме, мало туторијали, понешто и сам схвати, па како испадне… Нарочито је незгодно што се нико од његових пријатеља не бавиовом проблематиком, па ни ту помоћи.

Зато је могуће да неке опције не раде ваљано, или се кликом на неки линк – ништа не дешава, а могуће је и да се дешава оно што није требало итд. Нарочито проблематично се показао плагин чији је задатак пресловљавање латиница/ћирилица, а баш на вишејезичности опет аутор посебно инсистира.

Какогод било, ти технички проблеми су сада решени (бар тако делује на први поглед), па нас ево поново заједно. Ако нешто још увек не ради најбоље, слободно пишите – укажите на то – исправићемо. Такође, читаоце аутор подржава и у критикама чланака на блогу, будите отворени као и до сада – пишите и о ономе што вам се не свиђа.

Још једном ХВАЛА за мејлове које шаљете.

Аутор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *