Проблеми са увлачењем ферт гредице у арматурни кош

Када је први пут прочитао неколико постова на блогу, пита ме мој Раденко (пословођа грађевинац – вероватно међу десет најбољих у Србији): „Зашто шефе ниси писао о проблему са постављањем ферт гредица, знаш и сам колико нас мучи“.

У праву је мој Раденко – веома чест проблем на градилиштима, поготово оним мањим – а ево о чему се ради.

Мајстори воле гредице да ослањају директно на зидане зидове, јер тада не морају да постављају додатну фетну уз сваки зид на који се таваница ослања. Ферт таваница се на обе стране ослања на носећи зид преко којег се излива хоризонтални серклаж, логично висине 20цм. Ферт гредице се обично наручују тако да им је дужина керамике за 4цм (по два цм са сваке стране) дужа од светлог распона ослоначких зидова, док им је арматура (бинор) дужа за укупно 20-30цм.

Е, а шта је проблематика, види се на слици. Висина арматурног коша хоризонталног серклажа од 20цм, односно узенгија 15цм је премала да би се у њега увукла ферт гредица. А зашто се, нарочито међу инжењерима, инсистира на овим висинама аутору није познато. Али је врло познато да се у циљу отклањања описаног проблема, на градилиштима примењују различите интервенције, зависно од маштовитости и досетљивости пословође

Овај стручњак је подвукао доње шипке бинора испод арматурног коша серклажа. Решење за избегавати.

Решење са повијањем горње шипке бинора није тако лоше као претходно. Мана је што је неопходно пресећи и споне да би се горња шипка довољно савила. Код таваница трансверзалне силе нису доминантне, па се може рећи да је решење прихватљиво. Остаје проблем што се бинор наслања на доњу арматуру серклажа, па ем се јавља зазор испод гредице који треба затварати, ем је доња површина таванице неравна.

А шта може бити решење? Ако се исплете арматурни кош хоризонталног серклажа од узенгија висине 18цм, добиће се серклаж висине 22-23цм. Ако се још постави тако да му доња ивица буде 2-3цм испод доње ивице ферт гредице – испада да је проблем решен (проверено на градилишту са Раденком). Незнатно више потрошеног бетона због повећане висине хоризонталних серклажа, инвеститору неће сметати (надамо се), а додатно подупирање ферта уз ослоначке зидове, Раденку није представљало проблем. Како ми рече – и даље се чуди зашто онда сви наручују узенгије 15цм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *