Разређивање бетона на градилишту

Уф! Један од најчешћих узрока свађе између инжењера и мајстора на градилишту кад дође до бетонирања. Иако је овај проблем наведен у посту који се бави најчешћим грешкама при бетонирању, појава је толико присутна на градилишту да је заслужила посебан третман. Па ево о чему се ради.

Инжењери познају важност водоцементног фактора у рецептури за бетонску смесу, те да уколико га поремете, ризикују да уграде бетон лошијих карактеристика. Мајсторима је наравно најважније да је бетон уградљив (вискозан) па често олако посежу за доливањем воде из резервоара миксера у сам бубањ са свежом бетонском масом. Обично их миксеристи и пумпаџије у томе подржавају. Знак за разређивање бетона миксеристи шаље пословођа или радник на цреву, и то мимиком – покретом руке имитирајући испијање течности из флаше. И сам аутор овог текста се са оваквом ситуацијом борио, може се рећи, при сваком бетонирању.

Шта је решење? Дакле, ако је очекивано тешко уграђивање бетона из неког разлога, руководилац радова има неколико начина да предупреди проблем. Ево их:

Увек треба обезбедити уграђивање бетона вибратором. Неупоредиво лакше се бетон распростире уз употребу вибратора. На мањим градилиштима их по правилу нема.

Избегавати дуго чекање миксера на градилишту. Врло често бетоњерка пуни један миксер за другим и шаље их на градилиште. Уколико се бетон теже уграђује долази до гомилања миксера који чекају један иза другог. Искусни руководилац радова предвидеће овакву ситуацију и јавиће бетоњерки у којим временским размацима да пуни миксере.

Поливање подлоге пре бетонирања обавезно је, нарочито уколико је иста керамичка – ферт таваница рецимо, чиме се спречава да сува подлога упије воду из бетона. Али да аутор не греши душу, ово правило се на градилишту обично поштује.

Избегавати бетонирање при екстремно високим температурама. Овде се мисли на одлагање бетонирања за касне послеподневне или вечерње сате.

Уврстити пластификатор у рецептуру. Аутор ових редова ретко је сретао руководиоца радова на градилишту који ће се при наручивању бетона консултовати са технологом у бетоњерци око квалитета бетона. Као да је притисна чврстоћа једини параметар који одређује какав бетон ће бити испоручен. Када је један колега наручивао бетон, па поред одговарајуће марке притисне чврстоће навео да жели и „слабо пластичну конзистенцију“, у бетоњерци су мислили да је пијан, све док се на телефон није јавио технолог. А након што је затим на градилишту инсистирао на контроли слегања Абрамсовим конусом, гледали су га као да је ток тренутка пао с Марса, или у најмању руку сишао с памети.

Ово последње заиста се десило, не измишљам!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *