Грешке при армирању: део 2- Недовољно или никакво сидрење арматуре

Пита ме ономад мој добри Бошко, врхунски армирач (није остало таквих још много по градилиштима): „Колико је тачно шефе дужина сидрења код ове конзоле, да ли зависи од дужине конзоле, дебљине шипке, ил’ чега већ?“ А питање се односило на конзолу која се наставља на хоризонтални серклаж изнад зиданог зида (слика доле). Лако је Бошку кад на градилишту има исцртане детаље армирања, дату спецификацију… али шта да ради кад гради кућу за комшију па нема ни архитектонског решења, већ се пројектује директно на градилишту, ад хок уз кафу и ракију (консултант је Сима Камени из Нерадина).

Свакаквих се теорија о дужини сидрења арматуре баш за овај случај (конзола у наставку серклаж) аутор овог текста наслушао по градилиштима, не чуди од мајстора, али теорије развијају и инжењери. Најчешће употребљаван модел за затегнуту арматуру у конзоли нпр. је „колика дужина конзоле, толико и сидрење“, или „дупло толико“. Обе ове теорије и нису толико лоше ако их упоредимо са оном старом мајсторском „ма неће то шефе нигде“ па после тога и не усидре шипке уопште. И заиста, врло често код оваквих случајева конзоле, затегнута арматура се постави тако да јој је дужина сидрења краћа од прописане, или се чак уопште не сидри. Прописно буду усидрене само оне две шипке у крајевима, јер обично улазе у конзолу из хоризонталног серклажа (види слику горе). И да се разумемо – реч је о случају када је затегнута арматура конзоле (или над ослонцем) правилно постављена, дакле у горњу зону, јер је другим текстом обрађена она друга врло честа грешка када се код конзоле јача арматура постави у доњу (притиснуту) зону.

Рекох тада мом Бошку суву истину: „Не знам ти ни ја Бошко баш тачно шта књиге кажу, ал’ ћемо нас двојица заједно усвојити два златна правила, а то речима и сликом (испод) изгледа овако:

  • Арматуру обавезно сидрити са куком на крају, а куку повити дубоко у „месо“ бетона.
  • Дужина сидрења нека буде 40Ø, а то значи – ако је рецимо арматура Ø14, дужина сидрења треба да је 40х1,4=56cm => дакле за шипку дванаестицу око 60cm.
Оријентациони начин сидрења затегнуте арматуре код конзоле

Бошко разумео, урадио, и још ми средио да се и за мене скува кафа. Деловао је задовољно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *