Најчешће грешке приликом израде термоизолационих контактних (тзв „демит“) фасада

Најчешће грешке приликом израде термоизолационих контактних (тзв „демит“) фасада

Ова тема је вероватно и највише обрађивана на интернету, рекло би се да је сваки веб-сајт који има било какве везе са грађевином посветио бар један пост фасадама. Како то на интернету обично бива, већина тога је неупотребљива, а оно што и вреди неког читања углавном је преписано са једног сајта и само се понавља. И поред све приче о теми мајстори на градилишту терају по своме, и наравно, баш за тај начин тврде да је једини исправан и најбољи.

Будући да је аутор овог текста један део своје каријере (додуше кратак) провео у техничкој подршци ЈУБ-а, познатог словеначког произвођача материјала за завршну обраду, посао му је био да обилази градилишта и прати да ли се радови изводе према упутствима произвођача. Па и овај текст читаоци треба да схвате као добронамеран покушај да се на учињене грешке на градилишту укаже како се оне не би понављале. А аутор се потрудио да уочене грешке систематизује према фази у којој се обично праве.

Пре него што са темом почнемо, читаоци треба да имају на уму две ствари:

  • да ће овде речи бити искључиво о контактној фасади – дакле термоизолација залепљена на зид, а посредно преко танкослојне обраде лепком на њу је нанет завршни декоративни малтер;

  • да се у овом посту неће обрађивати разлике између вуне, стиропора, графитног стиропора, стиродура… нити ће се наводити ситуације у којима се предност даје једној у односу на остале врсте изолације. Та је тема обрађена у другом посту, па се читаоци упућују на „Избор термоизолације и завршног малтера за контактну (демит) фасаду.“

Такође је важно нагласити да су слике које су у тексту коришћене, преузете из електронске базе ЈУБ-а Шимановци, за шта им аутор дугује велику захвалност.

Завршавамо са уводом и идемо на најчешће грешке приликом извођења фасаде, и ево их – од 1 до 6.

1.     Незавршени радови који претходе фасади

Врло често фасадерски радови започну пре него што је унутар објекта изливена цементна кошуљица. Грешка – касније ће црево од машине за транспорт малтера сигурно бити провучено кроз неки прозор где ће оштетити фасаду.

Прозори и врата на спољним зидовима нису уграђени – не могу да се обраде шпалетне.

Нису постављене лимене (или какве друге) окапнице на зидовима, прозорима, опшивке, итд. Ако се буду уграђивале након фасадерских радова немогуће је обрадити спој.

Фасадни зидови имају велика одступања у погледу равности, тј велика испупчења и удубљења, простим речима нису равно озидани. Ово је и најважније по питању припреме. Ако су на летви дужине 3m одступања већа од ±1cm, зид је неопходно изравнати малтером. У супротном се ствара дебео слој лепка на погачи који након неког времена пуца што даље узрокује померање изолационих плоча. Крајњи исход су пукотине дуж спојница (види слику доле). Ако се покаже да потрошња лепка прелази 5kg/m2 треба прислонити равњачу на зид.

2.     Неправилно наношење лепка на изолационе плоче

Доња слика све говори – код стиропора шест погача, а код вуне три или четири, с тим да се код вуне пре наношења лепка благо изглетује плоча. Али главна грешка обично буде недостатак ободног лепка. А последице – виде се и оне на доњим сликама. Ако је потрошња лепка испод 4kg треба проверити да ли се наш добри мајстор придржава ове важне препоруке.

ЕПС плоча

Плоча минералне вуне
Нема ободног лепка
?!?
Нит ободног лепка нит подлогирано

Можда још једна опаска у овој фази рада – пре лепљења зидове обавезно третирати акрилном подлогом. А најбољи резултати добијају се када се плоче лепе док је зид још увек влажан, што кажу мајстори – поступак „мокро на мокро“.

3.     Неправилно постављање изолационих плоча

У овој фази рада уочено је највише суштинских грешака, тј. оних чије накнадно отклањање кошта. Ево их ниже, уз лепе илустрације.

Смакнуте ивице прозорских отвора и спојница – Изолациону плочу не стављати тако да јој се ивица равна са хоризонталном ивицом отвора у фасади, већ плочу на том месту усећи у отвор – слика доле. Угао отвора је стандардно место где се током времена јавља пукотина. Правилно постављање плоче на том месту гарантује да се мање пукотине у зиду неће пренети на фасаду.

Вертикално постављање плоча – У последње време се ретко виђа, али још увек није свима јасно (слика доле). Дакле, плоче постављати на „лендскејп“, никако на „портрет“!

Плоче постављене на „портрет“ и без смицања вертикланих фуга
Украјање око прозора

Запуњавање шупљина а нарочито спојница лепком – Ове грешке нарочито се грозе стручњаци за енергетску ефикасност. Очигледан хладни мост. Шупљине се попуњавају парчићима изолационих плоча, или пурпеном. А на доњим сликама су га баш уредно „исфуговали“, и још плоче поставили на „портрет“.

Неправилно изведени спојеви плоча на сучељавањима фасадних зидова – Такозвано „зидање“ плочама је једино о чему треба водити рачуна – све је јасно кад се погледа слика доле.

ПРАВИЛНО
НЕПРАВИЛНО

Неправилно или никакво типловање – Ту се тек аутор нагледао и наслушао разних теорија. А произвођачи кажу – вуну увек типлај, стиропор може и без типли ако је слеме објекта ниже од 8m. Мишљење је аутора да распоред типли може да варира, али је веома битно да типла прође кроз погачу. Распоред типли у зависности од врсте плоча могу се пронаћи на сајтовима произвођача стиропора или камене вуне.

4.     Неправилна обрада ивица и углова

Веома често штедње ради не постављају се ивичне а нарочито окапне лајсне. Без ивичних је тешко обрадити ивицу да буде естетски прихватљива, а окапне су неопходне да вода са фасаде не подлива у шпалетне. Слику гледај доле.

Додатно армирање мрежицом у угловима фасадних отвора – па може се рећи да се ради у 50% случајева. Ова мрежица се поставља како би неутралисала карактеристичне прслине које се јављају у угловима отвора.

5.     Неправилно постављање пластичне мрежице

Раније најчешћа грешка, сада је већина мајстора већ научила. Никако не утискивати први слој лепка кроз мрежицу, већ га наносити без мрежице директно на стиропор и то у дебљини 2,5mm. Мрежицу утискивати благо у свеж први слој, док други слој лепка служи за глетовање првог слоја и његова дебљина је око 1,5mm, дакле укупна дебљина оба слоја је око 4мм. На овај начин обезбеђује се да пластична мрежица за армирање буде у спољној трећини основног малтера.

Нема преклопа мрежице

Понекад мајстори не преклопе мрежицу на спојевима, али и то је у последње време реткост – поправљамо се сви.

6.     Неправилан избор боје завршног малтера

Основна боја фасаде треба да је у неком светлијем тону. Тамни тонови бледе на сунцу и они се препоручују само на површинама које ни у једном делу дана нису на директном удару сунца, а и то само на 10% такве површине. Произвођачи фасада обично на својим тон картама уписују ознаку да ли су тонови препоручени за фасаде. Једина невоља је што те ознаке нико сем њих не зна да чита, али ако је за утеху њихова техничка подршка одговара на телефонске позиве а врло често и долази на градилиште потпуно бесплатно. Ово последње аутор вам тврди из личног искуства.

У овом посту, као што је већ речено, неће се обрађивати вечита недоумица „вуна против стиропора“. У једном другом посту бавићемо се том тематиком, а тамо ће аутор одговорити и на питање које многе мучи – ако је термо-изолација вуна да ли мора силиконски малтер, или може и обичан акрилни итд.

Колико је аутор помогао читаоцима који нису у овој материји, односно у којој је мери отворио расправу са оним читаоцима који су са овим радовима фамилијарни, остаје да они процене. У сваком случају, ако је у томе успео –  добро је јер је то био циљ, а ако је покушај ипак неуспешан, онда ће овај текст бити још један у маси истих на интернету из којих се слабо шта поучно може изродити.

И за крај једна недоумица за којом је аутор трагао већ дуже време, а податак није баш нашироко познат. Питање је наиме – одакле изворно потиче термин „демит“.

3 thoughts on “Најчешће грешке приликом израде термоизолационих контактних (тзв „демит“) фасада

  1. Ime „Demit“ potiče od slovenačkog brenda Demit koji je prvi predstavio ovaj sistem spoljašnje izolacije. Ovo je ekvivalentno poistovjećivanju prvog proizvođača kalkulatora koji se zvao Digitron sa stvarnim imenom proizvoda, ili npr. poistovjećivanju Kaladonta sa pastom za zube.
    Nisam sigurna, ali bi trebalo da je sada slovenači Demit doo spojen u korporaciju Saint Gobain.
    Hvala na svemu kolega.
    Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *